Najbolju zaštitu od sunčeve svetlosti pronaći ćete u hladu. Zato bebe nikada ne bi trebalo da budu izložene jakoj sunčevoj svetlosti tokom prvih 12 meseci života.

Dermatolozi preporučuju da nikada ne izlažete bebe i malu decu do tri godine duže direktnoj sunčevoj svetlosti.

Pošto to nije uvek moguće, treba ih zaštititi od UV zračenja odgovarajućom odećom i zaštitom od sunca sa visokim zaštitnim faktorom. Pamučne tkanine pružaju najbolju zaštitu, a izuzetno su praktični posebni delovi odeće sa UV zaštitom. Ova odeća je prvo bila popularna u Novom Zelandu i Australiji, ali sada je dostupna svuda. Postoje košulje, pantalone i majice, kao i kupaći kostimi za kupanje u otvorenom bazenu ili moru. Ova odeća je izuzetno lagana i brzo se suši, a samim tim i idealna za letovanje na Mediteranu i sve aktivnosti na otvorenom. Posebno se preporučuje za bebe i malu decu.
Takođe bi trebalo da koristite  zaštitni faktor 30  za decu (Nivea, Eucerin itd.) .

 

Neophodna odeća za decu za sunčano vreme

 

Šta treba da deca nose na suncu:

 • Zaštitu za glavu koja ne štiti samo glavu, već i vrat, uši i lice.
 • Široke majice i pantalone koje su udobne i prozračne. Preporučuje se odeća sa UV zaštitom, koja nudi posebnu zaštitu od UV zračenja zahvaljujući impregnaciji i posebnoj tehnici tkanja. Zaštitni faktor ove odeće treba da bude najmanje 30.
 • Majice sa UV zaštitom su posebno praktične kada su deca u vodi i pored vode jer štite leđa, ramena i grudi.
 • Sandale koje dovoljno pokrivaju gornji deo stopala i pete. Gornji deo stopala je jedan od delova tela kojima je potrebna maksimalna zaštita.
 • Naočare za sunce sa UV zaštitom.

 

Rizični faktori i saveti za roditelje

 

Određene situacije i uslovi mogu dodatno pogoršati efekte sunca na dečiju kožu.

 • Deca sa svetlom kožom, crvenom kosom ili pegama lakše izgore, jer njihova koža proizvodi manje melanina, koji štiti od UV zračenja.
 • Lekovi protiv akni koji se izdaju na recept takođe mogu učiniti kožu osetljivijom na sunčevu svetlost.
 • Često se preporučuje da se deca sa većim mladežima na koži zaštite od sunca, a obzirom na mogućnost da pojedini mladeži postanu kancerozni.

Kod dece sa porodičnom istorijom raka kože postoji veća verovatnoća da će ga i sama dobiti.

Razumevanje različitih nivoa intenziteta sunčevih zraka takođe može doprineti ograničavanju efekata UV zračenja na dečju kožu.

 • Sva deca bi trebalo da se sklone sa sunca između 11 i 15 sati. Tada UVA i UVB zraci mnogo kraće putuju kroz Zemljinu atmosferu, pa su znatno jačeg intenziteta. Čak i kreme za zaštitu od sunca sa visokim zaštitnim faktorom ne zaustavljaju 100% UV zraka, koji mogu izazvati oštećenje ćelija u epidermalnim slojevima kože.
 • Bebe ne bi trebalo izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti.
 • Čak i tokom oblačnih dana nivoi UV zračenja mogu biti visoki, pri čemu oblaci reflektuju zračenje na zemlju.

Pronađite nešto od adekvatne zaštite u vidu krema na NIVEA i Eucerin sajtovima.