U dečijem uzrastu, organizam je veoma osetljiv na sve vrste virusa i bakterija. Iako ste to pročitali nebrojeno puta, potrudili smo se da saznamo nešto više o problemima koji nastaju nakon nedovoljno dobrog lečenja infekcije koja nastaje pojavom bakterija – pre svega, streptokoke.

Vaše je dete previše malo i ne ume uvek da objasni šta mu se dešava. Dešava se da primetite kako je dete neveselo ili  ne uzima dovoljno vode i hrane, ali je sa druge strane aktivno u uobičajenim dnevnim aktivnostima. Tek sasvim slučajno možete primetiti kako je grlo užarene, crvene boje, tonzile odnosno krajnici su uvećani, a već narednog dana stigne visoka temperatura koja najavljuje predstojeću borbu tela od napada infekcije. Kao i svaki roditelj koji brine, pripremate se i odlazite lekaru. Sasvim je izvesno da je stanje deteta loše ali kako postoje razne infekcije potrebno je obazrivo pristupiti lečenju. Ovog puta osvrnućemo se na streptokoknu infekciju kod dece.

Ova infekcija kreće odupaljenog grla sa mogućim belim naslagama na tonzilama odnosno krajnicima. Bele naslage se kao simptom ne javljaju isključivo u ovoj infekciji, niti njihov izostanak sugeriše da infekcija nije ozbiljna, odnosno da nije u pitanju bakterijska infekcija streptokoke.  Nakon prvih simptoma nastupa povišena temperatura. Nos postaje zapušen i deca otežano dišu zbog velike količine sekreta koji se zadržava. Kašalj je najčešće prvo suv, da bi kasnije nastupio tzv.zreo kašalj.

Prilikom začepljenosti nosa neophodno je i OBAVEZNO ispiranje nosa fiziološkim rastvorom. Kanal između ušiju i nosa je kod dece izuzetno kratak što zapravo predstavlja u ovim okolnostima opasnost od pojave upale uha. Sekretorni otitis, tj. sekretorno zapaljenje srednjeg uha je stanje koje mora biti savesno i odgovorno tretirano antibioticima. Preporuka dr med. specijalista pedijatrije Tamare Đorović je da samo prva ovakva upala koja se desi kod dece bude istretirana sedmodnevnom antibiotskom terapijom, a da svaka naredna, ponovljena upala bude istretirana desetodnevnom antibiotskom terapijom.  Ukoliko se ovakve upale ne leče  ili ne leče adekvatno dolazi do ponovljene upale u periodu od 21 do 28  dana.

Komplikacije koje mogu pratiti neadekvatno lečenje streptokokne infekcije su razne, ali srećom ne učestale. Komplikacije se odnose na probleme koje dete može imati sa srcem, zglobovima, nagluvošću, meningitisom, artritisom… Zato treba biti savestan i odgovoran.

Ono što se savetuje u ovakvim okolnostima jeste da se odmah urade brisevi grla i nosa, nikako odvojeno, kompletna krvna slika sa parametrom CRP koji će pokazati koliko se i da li se bakterijska infekcija razvija, a tek potom primeniti antibiotsku terapiju. Davanje antibiotske terapije bez analiza i uvida u njih ne treba primenjivati jer su takve terapije samo kontraindikovane ukoliko je reč o virusnoj infekciji. U zavisnosti od rezultata analiza, pedijatar će preporučiti odgovarajući antibiotik i obaveznu kontrolu koja će pružiti uvid u zdravstveno stanje deteta nakon primenjene terapije.

Savete pedijatra treba poštovati, ali po mišljenju specijaliste pedijatrije ordinacije MEDILIFE, uvek se treba pridržavati toga da se pedijatru ukaže na važnost obavljenih krvnih analiza i briseva , posebno ukoliko se sumnja na ovu opaku bakterijsku infekciju koju može izazvati streptokoka.

Ordinacija MEDILIFE se nalazi na Čukarici (Žarkovo) u Beogradu i bavi se specijalističkim pregledima iz oblasti pedijatrije. Ističu važnost kontrolisanja zdravlja Vašeg deteta i u tu svrhu Vam poklanjaju besplatnu kontrolu u prve dve nedelje od pregleda. Stručno osoblje u ovoj ordinaciji odgovoriće na sva Vaša pitanja, a majkama koje su tek izašle iz porodilišta omogućavaju potpuno besplatno savetovanje u prvom mesecu života njihove bebe.

Čuvajte zdravlje vaše dece jer infekcije vrebaju svuda. Nadamo se da je tekst o streptokoknoj infekciji pomogao da bolje odreagujete i preuzmete neophodne mere.